Top 5 oplevelser i rom

5 ting du kan opleve i Rom

Autentiske italienske pizzaer, storslået ruiner, og ægte romersk stemning. Rom har altid været en verdensby befolket af romere og ikke mindst turister, vi giver dig her nogle tip så du kan adskille det turistede Rom fra det mere autentiske Rom.

1. Colosseum

Et af de mest ikoniske stop i centrum af Rom må være Colosseum, beliggende på Piazza del Colosseo 1.

Colosseum er helt klart et besøg værd og for en første gangs besøgende i Rom vil det næsten være et must-see punkt da det nærmest en del af den romerske identitet. Det vil dog altid være en god ide at gennemføre et besøg om morgen lige ved åbningstid, for at undgå den værste venten i kø, specielt hvis man besøger Rom i de varmere måneder.

Colosseum kan dateres tilbage til år 72. e.kr. og er med sine 80 kæmpemæssige hvælvinger med til at danne ramme om en spektakulær del af Roms historie. Det kæmpemæssige kompleks kunne i sin storhedstid rumme op til 55.000 tilskuer og har lagt scene til alt fra blodige gladiator og dyrekampe til religiøse og kulturelle begivenheder.

Et overblik over ruinerne set indefra afslører en vidstrakt labyrint af underjordiske kamre under det ikke længere eksisterende arena-gulv. Man kan derved få en ide om af det mylder af liv og aktivitet der har været for både slaver, gladiatorer og dyrepasser i skyggen af Colosseum.

2. Caracallas Termer

De gamle romere var i mange henseender forud for deres tid, ikke mindst i forhold til hygiejne og badning.

Termerne eller ”badene” som ligger på adressen Viale delle Terme di Caracalla blev færdiggjort af kejser Caracalla i år 217 e.kr. Projektet er oprindeligt påbegyndt af den foregående kejser Septimius Serverus, men er færdigbygget af dennes søn kejser Caracalla. Når man besøger ruinerne af det enorme kompleks, får man da også en ide om, at det færdige resultat af de mange års byggeri var så meget mere end en ”badeanstalt”.

Det vil være mere rammende at tænke det som en badeanstalt med sport- og fitnessklub, bibliotek, botanisk have og medborgerhus samlet under samme tag. Alt dette kan dog være svært at begribe når man traver rundt i skyggen af de kæmpemæssige murstensruiner som i sin tid har kunne tage imod 1500-1600 gæster ad gangen og mere end 5000 gæster om dagen. Man har da også anslået at driften af dette anlæg har krævet ikke mindre end 10.000 slaver.

Bonus info. Har man fået vakt sin interesse, kan man da også bede om at få udleveret en audioguide ved indgangen som tager en gennem turen. Man vil sikkert lære mere end ved blot at gå turen på egen hånd, sidstnævnt kan dog helt klart også anbefales, alene på grund af den særlige stemning ved at vandre blandt de affolket ruiner.

3. Villa Borghese

Med sin beliggenhed i forlængelse af Piazza del Popolo, byder Terrazza del Pincio på en fantastisk udsigt over Roms tage, inden man træder ind i selve Villa Borghese´s kæmpemæssige parkanlæg. Dette vil være enhver romer eller turist naturlige tilflugtssted i de hede middagstimer.

Parken oprindelse stammer tilbage til det 17. århundrede hvor den kunst elskende Kardinal Scipione Borghese, nevø af daværende pave Paul V, lagde fundamentet til parken. Med sit mere end 130 hektar store areal, rummer selve parken små hyggelige søer med skildpadder og fugleliv, cafeer, restauranter, kunstmuseer og en zoologisk have. Der er selvfølgelig også rig mulighed for skyggesteder i græsset eller på bænke under et af de mere end ca. 15.000 træer som står i parken.

4. Monte Giancolo

Giancolo-højen rejser sig over den romerske bydel Trastevere, og er uofficielt kendt som Roms ottende høj og et af de absolut ypperste udkigspunkter i Rom. Udover udsigten kan man på højen finde rytterstatuen af Giuseppe Garibaldi, manden der stod i spidsen for den nationalbevægelse som førte til Italiens samling tilbage i 1860’erne. Hans hustru Anita Garibaldi er ligeledes blevet æret med en statue, et lille stykke ned ad vejen Passeggiata del Gianicolo, som strækker sig gennem hele højens grønne område. Udover højens smukke udsigt og skønne grønne omgivelser finder man her mange af de små og hyggelige is- og snackvogne som kendetegner de turistbesøgte steder i Rom.

Har man først fundet vej til toppen af højen i middagstimerne må man endelig ikke forlade området før efter kl. 12. hvor Cannone del Giancolo affyres som led i en mangeårig tradition der har sit udspring i Pave Pius XI befaling den 1. december 1847. Paven var utilfreds med byens mange ure ikke var synkroniseret nøjagtigt og befalede derfor en daglig affyring af en kanon som markering af kl. 12.

5. Hvor spiser man aftensmad i Rom?

Ristorante Colosseo eller ”Luzzi” med beliggenhed på Via di S. Giovanni in Laterno 88, nær Colosseum, er lig med frisk pasta venligt personale og en uforglemmelig atmosfære som kræver en del benarbejde at opspore andre steder i Rom. Er man sulten går man ikke forgæves her. Restauranten er familie drevet gennem 3 generationer og byder på ude og indendørs servering. Der er altid uhørt mange gæster, og man kan godt ende med at stå lidt i kø hvis man kommer til aftensmad, men et besøg her vil altid være en lille venten værd.

Bonus info. Et godt trick til valg af gode restauranter er, at kigge på hvor mange der sidder i forvejen, da en velbesøgt restaurant typisk også betyder lækker mad, og ”Luzzi” har altid lang kø med lokaler ægte romere.

Klik her og bestil din pakkerejse allerede i dag, eller få et inspiration til en anden pakkerejse med tog i Europa og Skandinavien.