Historiske Krakow

DET DU SKAL SE I KRAKÓW

Oplev fantastiske Kraków seværdigheder på et forlænget weekendophold, eller mere og se sporene af byens underfundige og mangfoldige transformationer gennem tiden.

Tag en forlænget weekend i Kraków den tidligere royale hovedstad i det sydlige Polen, byen er kendt for sin rige og turmulte historie sin særlige middelalderlige stemning. Byen gennemskæres af floden Wisla som deler den i en ældre og nyere bydel. Kraków er blevet raseret og genopbygget af flere omgange, hvilket har været med til at forme den til det Kraków vi ser i dag. Byen rummer et utal af særlige Krakow seværdigheder og ifølge sagnet er byen opkaldt efter en lokal helt Krak, der besejrede den fæle drage Smok Wawelski.

En tur til Krakow vil byde på et hav af unikke og særegnet Krakow seværdigheder og oplevelser, vi har her på bloggen samlet et udvalg af anbefalinger til vores rejselystne læsere.

Et besøg Wawel højen byder på:
Er man i Kraków må man bare lægge vejen forbi Wavel højen og aflægge et besøg på det smukke gotiske slot samt den tilhørende katedral.

  • En imponerende historisk samling af skatte og andre genstande fra Polens storhedstid som Unionsriget Polen-Litauen
  • Den imponerende kalkstensgrotte som naturen har skabt for mere end 12 millioner år siden. Særligt ved grotten er at det var her den dragen Smok holdt til inden Krakóws borgere fik has på dragen.
  • Den smukke gotiske kroningskatedral og gravkirke for Polens monarker, rummer ifølge legenden resterne af dragen Smok, er absolut et besøg værd for at se de kongelige sarkofager eller knogler som er ophængt i en kæde udenfor selve katedralen.

Livet i Kraków:
Kraków har en stolt historie som købmandsstad, hvilket også er synligt i billedet på nogle af de lokale markeder, hvor traditionerne for handel kan mærkes i atmosfæren på blandt andet Stary Kleparz og Nowy Kleparz:

  • Stary Kleparz er beliggende på adressen Rynek Kleparski 20, og kan bryste sig af at være Krakows ældste stadigvæk eksisterende marked og henvender sig godt til turister men også lokale handlende.
  • Nowy Kleparz finder man på adressen Długa, 30-962, og ønsker man at se noget af det lokale liv i Kraków i udfoldelse er dette stedet at opsøge. På markedet er det muligt at finde diverse smånødvendigheder som man måtte have brug for i hjemmet, og et fantastisk udvalg af økologiske fødevare. Stedet har den der særlige vibe af lokal travl markedsplads, som kan være sjov at opleve som turist.
  • Kraków Pinball Museum: På adressen Stradomska nr, 15 finder man i en kælder dette lidt pudsige museum. Stedet rummer som navnet også antyder gamle pinball og flippermaskiner, og ejerne er dedikererede nostalgikere, som elsker den magi der omgærder de gamle maskiner.

Krakóws jødiske historie:
I Podgórze kvarteret er det muligt at finde flere historiske steder der vidner om de tragiske handlinger, som overgik byens jødiske mindretal under anden verdenskrig:

  • Schindlers fabrik som museet hedder, finder man på adressen Lipowa 4 og her kan man opleve en udstilling der generelt handler om Polen under anden verdenskrigs med fokus på Kraków. På museet kan den besøgende også som noget meget særligt opleve den meget personlige historie, om den tyske forretningsmand Oskar Schindler. Schindler forsøgte under krigen at bedre forholdene for sine jødiske arbejdere, og reddede mange af dem fra at blive sendt til dødslejrene. På museet kan den besøgende få et godt indblik i, hvordan anden verdenskrig påvirkede hverdagen for befolkningen i Kraków, og hvilken kummerlig tilværelse den jødiske befolkning levede i.
  • Kraków-Płaszów ligger i gåafstand af Schindlers fabrik, denne tyske koncentrationslejr på adressen Kamieńskiego 97, og er en af de mindre kendte koncentrationslejre dog er dens historie dog ikke desto mindre gruopvækkende, og for den historisk interesseret kan et besøg her absolut anbefales.
  • Resterne af muren som omgav Krakóws jødiske ghetto finder man på adressen Lwowska 29 denne mur som er endnu et minde om Krakóws historie.

Her spiser du fantastisk mad i Kraków

Kuchnia Polska Gaska er stedet at tage hen hvis man ønsker at stille sulten efter at have fortabt sig i Kraków, restauranten som ligger på Limanowskiego 1, serverer fantastisk lokal mad og kan endda byde på et forholdsvis godt udvalg af polske vine. Atmosfæren er dejlig og hyggelig i den lille restaurant som er placeret lidt gemt af vejen, men som helt klart er værd at lede efter. Blandt de besøgende gæster finder man både lokale og turister og på travle aftener er det godt at have bestilt bord i forvejen da der er rifter om dem, er man så heldige at få bord, kan det anbefales at prøve en af retterne med and fra det polske køkken, og derudover gør Kuchnia Polska Gaska sig også i fantastisk hjemmelavet Vodka som kan være et lidt sjovt ekstra krydderi på aften, velbekommen!

Klik her og læs flere detaljer om en pakkerejse til Kraków og bestil et forlænget weekend ophold, eller se en af vores andre spændende destinationer i Europa og Skandinavien.