OPATIJA – KROATISK STRANDFERIE

Byen Opatija ved Kvarnerbugten i Kroatien har siden 1889 været kendt som en kurby. Dens oprindelse kan spores tilbage til 1453, hvor byen, der dengang har huset omkring 250 indbyggere, nævnes i sammenhæng med det nærliggende benediktinerkloster St. Jacob.

Den sovende bys indbyggere var oprindeligt fiskere og landmænd, men efter at den lokale adelsmand Ignio Scarpa byggede villaen Villa Angiolina, var kimen lagt til den begyndende turisme. Byens udvikling tog for alvor fart i takt med, at Ignio Scarpa fik åbnet sine gæsters øjne for området. Hurtigt lagde flere og flere prominente spidser fra samfundets top vejen forbi byen, der i slut 1800-tallet nød godt af det østrig-ungarske kejserriges interesse. Byen udviklede sig til en kendt og populær destination, hvor store navne

Den perfekte base for en strandferie i ved Kvarnerbugten
Opatija kan med sin beliggenhed ud mod vandet tilbyde fantastiske strandoplevelser med nogle af de bedste strande i Kroatien.

Man bør som noget af det første gøre sig selv den tjeneste at tage en gåtur på byens 12 km lange promenade Lungomare. Fra promenaden er det muligt at få et fantastisk indblik i, hvad byen ellers har at byde på af strand og kulturelle oplevelser.

Kroatiens svar på Walk of Fame
Følger man kystpromenaden ved Opatija rundt, vil man før eller senere støde på Kroatiens helt eget Hollywood-indslag. Inspireret af det amerikanske Hollywoods ”Walk of Fame” har Opatija en tilsvarende gårute, der hylder berømtheder, som har fremhævet Kroatien i en eller anden form, med marmorstjerner. Ruten lugter helt klart af turistattraktion, men er ikke desto mindre stadigvæk et godt indslag, hvis man alligevel har sat sig for at nyde udsigten over strandene med en gåtur. På nuværende tidspunkter hylder ruten 32 berømte, forfattere, skuespillere, atleter, og videnskabsfolk som har været med til at sætte Kroatien på verdenskortet.

Pigen med mågen
Følger man promenaden videre rundt mod nord kommer man forbi pigen med mågen. Et monument, der blev rejst som erstatning i 1956 for Madonna del mare som blev taget af en frygtelig storm. Madonna del mare blev rejst i 1891 for at ”våge” over den afdøde Grev Arthur Kesselstadt, som mistede livet i bølgerne ud for denne pynt.

Fortsætter man videre af promenaden, bliver man taget gennem byens park, som også huser Skt. Jacobs kirken, hvor man vil kunne se en forgyldt kopi af Madonna del mare som den tog sig ud i sin tid.

Smag på Opatija
Når sulten indfinder sig, er den 12 km lange strandpromenade et glimrende sted at søge hen. Særligt kan det anbefales at søge mod Valle Losca, som ligger ad en sidevej til promenaden på Andrije Shtangera 2 Volosko. Restauranten er kendt som en af de absolut ypperste steder at spise i Opatija og serverer mad fra det lokale kroatiske køkken såvel som kendte middelhavsretter. Spørger man gæster, som kommer her, vil de især anbefale den velsmagende carpaccio og en af de delikate pastaretter med hjemmelavet pasta.

Stemningen er kendt som hyggelig og imødekommende med venligt personale, som leverer service i særklasse. Har man derfor ikke noget imod omveje, kan det derfor klart anbefales at besøge stedet mindst en gang under sit ophold, velbekomme.

Klik her og læs mere om en togrejse til Kroatien eller en af vores andre smukke destinationer i Europa eller Skandinavien.