TOP 5 I VENEDIG

Byen på pæle: Tag på togrejse til Venedig og oplev suset fra byens storhedstid som sørepublik

Oplev det stemningsfyldt Venedig – kanalbyen, der er kendt for gondoler og huse på pæle.

Byen Venedig er en storslået og smuk by med et utal af historiske seværdigheder. Byen rummer et hav af historiske bygninger, kirker med kuppelformede tage, huse i fantastiske stærke, flotte farver og hyggelige små pladser og torve.

Kendetegnet ved det hele er, at det bedst kan nås gennem de snørklede og nærmest labyrintiske smalle gyder, der binder byen sammen, eller ved at benytte en af byens mange gondoler på vandvejene.

Kirken med de fem kupler
Man kan altid opleve noget i Venedig. Særligt Markuspladsen placeret i det gamle San Marco kvarter på Piazza San Marco er værd at opsøge. Er man til kirker, kan man her finde Markuskirken, der særligt imponerer med sine fem klokkeformede kupler og de fire fantastiske heste i bronze, som troner over indgangen til kirken. Inde i kirken bliver man mødt af en billedmæssig historiefortælling fra Jesus’ liv, som vil få de fleste til at måbe og fortabe sig. Den garvede rejsende vil desuden lægge mærke til, hvordan kirken er formet som et atypisk, græsk kors.

Det er muligt at bestige Markuskirkens klokketårn Campanile di San Marco og opleve byen oppefra. Det 99 meter høje klokketårn er Venedigs højeste bygning, og med en 360 graders udsigt over byen er det muligt at se alle byens smukke øer og laguner. Man kan også vælge at leje en engelsksproget audioguide og derved få lidt ekstra viden om udsigten fra tårnet. Det anbefales, at man medbringer lidt varmere tøj til turen, da temperaturen oftest er lidt lavere højere oppe i tårnet.

Dogepaladset og magtens tinde
Det er de færreste besøgende, som ikke bliver blot en smule bjergtaget af det mægtige dogepalads, som i sin tid var hjemsted for Venedigs regent. Paladset ligger ud til Canal Grande på Piazza San Marco og kan klart anbefales at besøge fra kanalsiden. I gammel tid var paladset centrum for magten og administrationen i republikken Venedig.

Indenfor i selve paladset finder man derfor også salen, hvor det retslige Timandsråd holdt til, og Senatssalen med broen fra paladset til det gamle fængsel. Denne bro skulle også med tiden have fået det berygtede navn Sukkenes bro, som angiveligt kommer af de dømtes suk, når de blev ført fra dogens palads til deres videre skæbne i fængslet.

Venedig – glashåndværksfagets hovedstad
Året 1291 var på sin vis et skelsættende år for byen i lagunen. Byens glaspustere blev af frygt for brandfare forbudt at arbejde af de lokale myndigheder. Dette førte til, at hele byens glasindustri flyttede til øen Murano cirka 1,5 kilometer fra det centrale Venedig. I dag rummer øen som en del af Venedig stadigvæk en stor del af byens glaskunstnere, og mange steder i kvarteret vil det være muligt at se glaspustere i aktion. Du kan også fordybe dig yderligere i fagets lokalhistorie på Museo del Vetro på Fondamenta Marco Giustinian 8.

Bonusinfo: Venedig har siden 2017 afholdt en årlig glasfestival, The Venice Glass Week, som hyldest og støtte for glashåndværksfaget, der har trivedes i Venedig gennem godt og vel 1000 år. Festivalen ligger hvert år i start september.

Arsenale – et levn fra Venedigs storhedstid
Venedig har med sine kanaler, laguner og placering ved Adriaterhavet altid været afhængig af vandveje og skibstrafik. Byen har derfor også gennem det meste af sin historie haft stor indflydelse på den omgivende region og ikke mindst den handel, som byen i høj grad levede af.

Omkring 1104 påbegyndte man arbejdet på skibsværftskomplekset Arsenale di Venezia, som i mange hundrede år var med til at sikre Venedigs førerplads i regionen. Med sine kæmpemæssige mure og tårne i rød mursten vidner dette kæmpe kompleks også om den sikkerhed og vigtighed, der omgav det i Venedigs storhedstid.

Selve komplekset har være inddelt i flere områder, hvor specialarbejdere producerede delelementer af skibsbyggeriet, som efterfølgende kunne samles til færdige skibe. Dermed kunne byen sende skibe i søen på bedste samlebåndsmaner. I Venedigs storhedstid omkring det 16 århundrede, beskæftigede værftet op til 16.000 arbejdere og kunne på daglig basis producere og sende et fuldt udrustet skib i søen.

Hvor spiser man godt i Venedig
Er du i Venedig, vil du hurtigt opdage, at det som så mange andre steder i Italien vrimler med restauranter og cafeer. På adressen Sestiere Dorsoduro 3815 Calle dei preti o Crosera San Pantalon i San Polo kvarteret, finder man Impronta, der serverer en bred menu indenfor moderne italiensk cuisine. Prislejet er ofte et overkommeligt niveau i mellemklassen, så hvis man ønsker at spise godt til ikke alt for dyre penge, er det et godt valg. Stemningen er hyggelig, intim og velbesøgt af de lokale. Restauranten er kendt for sine velsmagende og flotte anretninger og hjælpsomme, venlige personale. Man kan tydeligt smage på maden, at der bliver sat en ære i æstetik og gode råvare. Temaet i restauranten er selvfølgelig italiensk, men ellers fisk og skaldyr.

Klik her og læs dig klogere på selve pakkerejsen, eller find inspiration til andre pakkerejser med tog.